BLOGGER BLOGGER TEGAR

Tuesday, April 10, 2012

Pengalaman Berharga

Assalamualaikum ^^


Hari nie hari ke 5 kat rumah.. cuti seminggu lebih je.. duduk rumah pon tak tahu nak buat apa.. so, bangun, makan, tgok tv lepas tu tido.. tu main aktiviti kat rumah nie.. nak keluar pun takde transport sebab my bike tinggal kat sintok.. memang bosan dengan aktiviti yang sama je.. At last, i have decided nak ikut mak ayah aku g kebun.. bukan kebun strawberry atau anggur tapi kebun getah..


kalau nak pergi kebun getah ni kene pergi pepagi.. so, haritu aku pun bangunlah pagi-pagi.. kang sia sia je kena tinggal.. malam sebelum tu tido la awal nak bangun pagi pagi kan.. hehe.. kul 7.30 dah betolak ke kebun.. tapi haritu tak tahu sebab ape pegi lambat.. mungkin saja kot.


Sebelum sampai kat kebun tu, my mum beli nasi lemak and kueh karipap untuk sarapan sebelum buat kerja kat sana.. korang nak tahu nasi lemak tu berapa ringgit? RM0.60 je weh.. murahkan.. nie la untung duduk kampung.. makan 2 bungkus nasi lemak dah kenyang..

haa.. nie la nasi lemak 60 sen tu.. macam nasil lemak yang ade jual kat bandar jugak tu kan..
makan 2 bungkus dah kenyang.. sedap pulak tu.

Lepas sarapan kat kebun, terus buat kerja.. BM pon terus menunjukkan bakat dalam menoreh nieh.. *padehal tak berapa pandai pon tapi bolehh laaaa..* tapi malangnya haritu bukan semua pokok boleh ditoreh sebab malam sebelum tu hujan.. pokok basah.. kalau toreh pon tak de hasilnya sebab susu dia akan meleleh dan tak masuk ke dalam bekas yang tersedia.. rugi la kan kalau ditoreh jugak...

nie la pokok getah.. 


nie pokok getah yang telah ditoreh.. boleh nampak susu getah tu mengalir masuk ke dalam bekas yang disediakan..

Nampak je senang menoreh getah nie sampai la korang dapat merasa sendiri menoreh getah.. kalau orang yang tak biasa menoreh nie *macam BM* pokok akan rosak sebab salah skill menoreh.. jangan ingat menoreh getah nie takde skill yea.. dan penoreh getah jugak terdedah dengan bahaya ketika berada di ladang getah tuh.. dah banyakkan kes penoreh getah terserempak dengan sang belang la ape laa.. tapi harap harap takde jumpa la kan.. selain dari sang belang, penoreh getah jugak berhadapan dengan si pinky iaitu babi hutan.. 

Penoreh getah jugak berhadapan dengan nyamuk dan juga pacat.. kalau sesape yang tak tahan dengan nyamuk tu memang tak lama la duduk dalam ladang getah nieh.. sama jugak dengan pacat.. pacat dan nyamuk la musuh paling utama kat ladang getah nieh.. kalau masuk masuk je dalam ladang getah nieh, memang nyamuk dan juga pacat sedang menunggu mangsa untuk dijadikan sarapan mereka.. hehe.. nak tengok pacat ? 


ehh.. nie bukan pacat yea.. nyebok je dia nieh ^^


korang kenal tak benda nie? nie la pacat. sedang menunggu mangsa je nieh. banyak jugak la yang menunggu mangsa.. duk cacak je kat tanah tuh.. nie je yang sempat BM shoot..


okeylah, sampai sini saja coretan kali nieh.
Assalamualaikum.

Thanks for spending your time 
Come Again Ya ^^




Hak Milik Kekal,

6 comments :

ikaa said...

waaaa!! comelnya pacat..jgn lintah sudaaa..pacat ok lagi

AnNa FaRHaNa said...

pakcik pacat..sedut darah si zali ni bnyak2 sikit..hahaha..

Farhanah Mokthar said...

anak mithali :)

fariQuE said...

sumpah geli ngan pacat . okbai !

zalikha ramli said...

huhhh pacat weyhhh,,, ngeri laaa sunmpah mmg geli ngn pacat, lagi2 tyme dia ngah memanjang.. hohoiii

Iena Eliena said...

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com

MAIN SPONSOR

ASAL USUL KU

Blogger Perak - We Are Family